Špeciálna základná škola, Vtáčkovce 2

Prihlásenie
  • Pohár Martina Záhradníka 2024

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Pohár Martina Záhradníka 2024.

    Dňa 29.04.2024 sme sa zúčastnili na športovo - výtvarnom podujatí ,,O pohár Martina Záhradnika" ktorí sa konal na Spojenej škole Alejovej  v Košiciach. Počasie nám prialo. Žiaci sa vyšantili, nadviazali nové priateľstva a pozreli si priestory  školy.  Veľká vďaka SŠ Alejovej za organizáciu, pohostenie a príjemnú atmosféru. 

  • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Svätoplukovo kráľovstvo ožíva.

    Dňa 26. apríla 2024 sa naša kolegynka, PhDr. Alenka Vítová, zúčastnila na slávnostnom odovzdávaní cien celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva, kde sa v literárnej časti, za svoju autorskú prózu, umiestnila na nádhernom druhom mieste. Cenu si bola prevziať osobne a veru nebolo to po prvýkrát, keď nám všetkým ukázala svoju kreativitu a aktivitu. Srdečne jej všetci blahoželáme a želáme ešte mnoho takýchto krásnych úspechov. Sme na ňu právom hrdí.

  • Aktualizácia údajov
    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • FIG – boj 2024

    Do fotogalérie bol pridaný nový album FIG – boj 2024.

    Základné princípy míňania a sporenia peňazí si žiaci našej školy precvičili 25. apríla 2024 vo FIG – boji. Tímová práca žiakov v skupinách, zložených z rôznych ročníkov, bola dôležitá pri riešení úloh a aktivít zo sveta financií, s ktorými sa môžu stretnúť v reálnom živote. Pod vedením pedagógov sa zamýšľali nad hodnotami a potrebami nášho života. Spoločne sme zisťovali, aké dôležité je uvedomiť si vlastný hodnotový rebríček. Najrýchlejším družstvom, s plným počtom bodov, bolo družstvo č.1 v zložení: S. Gábor, V. Balogová, M. Damová, S. Janičo. Ďalším družstvom, ktoré získalo plný počet bodov, bolo družstvo č. 2, vytvorené z pätice žiakov:: C. Turková, J. Klempárová, I. Maťoková, J. Gábor a J. Hada. O tom, že máme naozaj šikovných žiakov, svedčí odmena za námahu a prácu v tíme, ktorou bola rozprávka od H. Ch. Andersena.

  • DEŇ ZEME- RECYKLÁCIA, HRY SO ŠŤUKESOM

    Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME- RECYKLÁCIA, HRY SO ŠŤUKESOM .

    Dňa 18.4.2024 sme si v Špeciálnej základnej škole Vtáčkovce realizovali aktivity zamerané na Deň Zeme- dôležitosť recyklácie odpadu. Žiaci absolvovali hry so Štukesom, sadili kvety, pracovali s drevom a vytvárali zaujímavé dekorácie. V rámci recyklácie oblečenia prebehol film: ,,O čom si šaty rozprávajú“ a v závere sa všetci žiaci zúčastnili BURZY OBLEČENIA, ktorou sme poukázali na to, že oblečenie a iné doplnky je možné darovať, alebo si vymeniť s niekým iným. Opäť to bol deň plný zážitkov, kedy sa žiaci nie z učebníc ale na praktických činnostiach naučili veľa a prinieslo im to radosť a nové vedomosti.

  • Deň narcisov 2024

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov 2024.

    Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Už siedmykrát sa do tohto projektu ako dobrovoľníci zapojili aj žiaci našej školy. Mirko Gábor, Valika Balogová a Lacko Gábor prišli medzi svojich spolužiakov zo ŠZŠ, žiakov ZŠ vo Vtáčkovciach i občanov Vtáčkoviec, a pripli im symbolicky narcis, kvietok nádeje. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú so zákernou chorobou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov Dňa narcisov pomohol podporiť preventívne programy, onkologických pacientov i výskum v oblasti onkologických ochorení. V dnešný deň sa nám podarilo vyzbierať – podporiť tieto projekty sumou 196,67 €. Úprimne ďakujeme.

     

  • Gelem, Gelem

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Gelem, Gelem.

    Šiel som, šiel som, dlhými cestami, 

    stretol som sa so šťastnými Rómami...

    Hľadanie identity, životného zmyslu, jeho naplnenia - to všetko je súčasťou života každého človeka na zemi. Pozvanie na besedu pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, sviatku, ktorý je pripomienkou snahy Rómov o sebaurčenie, prijala a následne nás svojou prítomnosťou dňa 10.4.2024 poctila pani starostka obce Vtáčkovce Mgr. Gabriela Gáborová. Spolu s dobrou náladou si pani starostka pripravila pre deti veľmi poučný preslov, rozprávala o svojom živote, ceste, ktorá viedla k jej aktuálnemu povolaniu, aktivitách spojených so starostovaním, no predovšetkým upriamovala pozornosť žiakov na búranie stereotypov aj v rámci komunity, kládla dôraz na vzdelanie, skutočné hodnoty, postoje, ktoré pomáhajú budovať celú našu spoločnosť. Interaktívna beseda bola obohatená o hudobný príspevok žiakov Emilka Žigu zo IV.A, Mareka Gábora zo VI.A, na poobednej smene sa k hudobnému duu pripojil aj Kristián Janičo z IX.B triedy. V miestnosti, kde deti aktívne počúvali rozprávanie pani starostky bola k pohladeniu duše vystavená aj nádherná výstavka viacerých prác našej talentovanej žiačky Helenky Čobákovej z VIII.A i iných žiakov. Pozitívne momenty a príklady výnimočných talentov a osobností dnešného minikultúrneho podujatia na pôde školy - súťaž o spoločný preklad nerómskych učiteľov a rómskych žiakov (víťazstvo a sladkú odmenu za najpresnejší preklad piesne Perdo murši  si odniesla trieda VI.A :)), čítanie rómskej rozprávky, spev žiakov, smiech, krásne kresby, pani starostka a jej osobný príklad - sú nám všetkým dnes motiváciou a povzbudením, aby sme svoje talenty a aj tie najtajnejšie sny na tej svojej ceste životom začali uskutočňovať. Ďakujeme žiakom a vyučujúcim za príjemne strávený čas a predovšetkým ďakujeme vzácnemu hosťovi, pani starostke Gáborovej, za jej aktívnu účasť na našom podujatí. Tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie. Veľa šťastia všetkým na ich osobnej ceste...

  • Oznam

    Vážení rodičia, dňa 9.4.2024 (utorok) budeme vyplácať žiacke cestovné v čase od 11:00 – 13:00 hod.  V tento deň sa zároveň uskutočnia konzultácie s jednotlivými vyučujúcimi k výchovno – vzdelávacím výsledkom žiakov za III. štvrťrok 2023/2024. Vaša účasť je nutná! Ďakujeme.

  • Ako sme sa zapojili do jarného upratovania areálu školy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sme sa zapojili do jarného upratovania areálu školy.

    Prebudila sa príroda, kvietky sa tlačia zo Zeme, hmyz začal lietať a loziť po steblách trávy. Hlási sa jar a s ňou práce skrášľujúce okolie, kde trávime čas. Spolu so žiakmi, pedagógmi a ostatnými zamestnancami školy, sme začali realizovať úpravu v areáli školy. Každý priložil ruku k dielu a všetko živé i neživé má tak priestor okúzliť svojimi farbami.

  • Svetový deň obezity

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň obezity .

    Tento deň nám pripomína vážnosť civilizačných ochorení spojených s poruchou výživy. V našej škole sa „Svetový deň obezity“ realizoval cez projektové vyučovanie a aktivity s cieľom zvýšiť povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na jej prevenciu a liečbu. Žiaci nadobudli vedomosti o tejto problematike prezentáciou a následne vypracovaním pracovných listov v skupinách. Oboznámili sa so zdravou a racionálnou výživou, ochorením anorexiou a bulímiou. Žiaci zostavovali jedálny lístok na jeden deň,  priraďovali k potravinovej pyramíde makety jednotlivých druhov potravín, ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov a nezdravých potravín. Aktívne sa zapájali do pohybových aktivít, ktoré sú súčasťou zdravého životného štýlu. Na záver si každý žiak zhotovil výtvarnú prácu na tému zdravá desiata.

                                                                                                                                                                                       

  • Deň učiteľov👩‍🏫

    Všetkým učiteľom k dnešnému sviatku chceme popriať veľa múdrosti, motivácie a lásky pri plnení svojho poslania. Aj tento rok sme ocenili nášho zamestnanca za jedinečný a osobitý prístup k vzdelávaniu žiakov v ŠZŠ Vtáčkovce. P. Eva Tomašiaková! Gratulujeme

  • Oznam

    Dňa 3.4.2024 a 4.4.2024 budeme vyučovanie realizovať dištančnou formou z dôvodu odstávky elektrickej energie v obci Vtáčkovce.

  • Svetový deň vody

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

    Dňa 22.3.2024 sme si pripomenuli v ŠZŠ Vtáčkovce ,,Svetový deň vody“. Žiaci si formou projektového vyučovania prehlbovali a rozširovali poznanie o vode, rozvíjali si tvorivé myslenie, uvedomovali si význam a zmysel vody na našej planéte. Žiaci pracovali s rôznym skupenstvom vody, filtrovali znečistenú vodu a našli spôsob jej využitia v domácnosti. Vyrábali námet na akvárium, zúčastnili sa rybačky a triedili odpad, ktorý bežne nájdeme na brehu riek. Bádanie o vode sme ukončili hľadaním informácií o vodných živočíchov v knihách.

    Koordinátorka environmentálnej výchovy: Mgr. Jana Daňková 

  • Zapojenie sa do kampane Global Money Week 2024

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Zapojenie sa do kampane Global Money Week 2024.

    Od 18.03.2024 do 22.03.2024 sa žiaci a pedagógovia našej školy zapojili do medzinárodnej kampane Global Money Week 2024. Na škole sme realizovali niekoľko zaujímavých vzdelávacích aktivít. Nosnou témou, ktorá nás inšpirovala k zapojeniu sa do medzinárodnej kampane, bola téma Národného štandardu finančnej gramotnosti „Riadenie rizika a poistenie“, preto sme sa zamerali na Životné poistenie. Naše kreatívne pani učiteľky pripravili pre žiakov viaceré zaujímavé aktivity, ktoré prepojili v rámci medzipredmetových vzťahov a realizovali formou rôznych aktivizujúcich metód tak, aby žiaci dokázali získané zručnosti a vedomosti pretaviť do praktického života. Ďalšou inšpiratívnou témou z oblasti Národného štandardu finančnej gramotnosti, bola téma Sporenie a investovanie. Aktivity s názvom „Šetrenie“ a „Zhodnocovanie financií, investície a dlhopisy“ sa našim žiakom zdali veľmi ťažké, no hravo ich zvládli a v závere sa im páčili kvôli zaujímavému spracovaniu, vďaka ktorému boli pre všetkých ľahko pochopiteľné. 

  • VHA

    Do fotogalérie bol pridaný nový album VHA.

    Dnes sme sa stretli na našej škole so zástupcami RUVZ v Košiciach z odboru podpory zdravia na edukačnej prednáške na tému vírusová hepatitída typu A. Prednáška bola realizovaná zaujímavou a nám primeranou a zrozumiteľnou formou – zaujala, poučili sme sa. Ďakujeme za cenné informácie.

  • Trestnoprávna zodpovednosť

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Trestnoprávna zodpovednosť .

    Dňa 5.marca sa na našej škole uskutočnila beseda s príslušníkom Okresného riaditeľstva PZ SR, Skupina prevencie VO ORPZ KS  kpt. Mgr. R. Štefanom. V prvej časti sa so žiakmi rozprával na tému trestnoprávna zodpovednosť maloletých, mladistvých a dospelých. Vysvetlil žiakom termín priestupok, trestný čin, chránená osoba. Diskutovali na aktuálnu tému pravidelná školská dochádzka. Poučil žiakov, aké postihy hrozia rodičom a žiakom pri záškoláctve a iných nežiadúcich činnostiach spojených s týmto javom. V druhej časti sme si vydýchli, rozprávali sme sa o doprave. Niežeby to bola téma menej náročná, veď žiaci dochádzajú do školy autobusovou dopravou a tak sú denne účastníkmi cestnej premávky. Osvojenie  pravidiel bezpečného správanie sa v prostriedkoch hromadnej dopravy a cestnej premávky je na mieste. Žiaci riešili dopravné situácie, určovali dopravné značky. Za zaujímavé a poučné rozprávanie ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

  • Výroba kŕmidla pre vtáčiky

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Výroba kŕmidla pre vtáčiky.

    V priebehu mesiaca február sme s ôsmakmi na hodinách pracovného vyučovania pracovali na výrobe kŕmidla pre vtáčiky. Žiaci boli veľmi kreatívni pri vymýšľaní a tvorení rôznych vzorov, ktoré veľmi precízne maľovali pomocou tenkých štetcov akrylovými farbami na plechové nádoby. Následne chlapci opracovávali drevené dosky, brúsili a natierali a vytvorili z nich krásny „domček“ so strieškou, aby sme naň napokon pribili maľované plechovky, ktoré majú slúžiť ako nádoby na krmivo pre vtáčiky. Musíme tiež vyzdvihnúť pomoc pána školníka, ktorý nám aktívne pomáhal pri práci s vŕtačkou a tiež veľký prínos pána učiteľa Mikulu pri opracovávaní dreva. Celé dielo sme na záver natreli a prestriekali ochranným lakom, aby prežilo v každom počasí.

    Napokon sme kŕmidlo pripevnili o strom v areáli našej školy a naplnili ho slnečnicou a pšenicou. Tento rok nás jar prekvapila veľmi skoro a na dokrmovanie vtáčikov je, zdá sa, už trochu neskoro, no aj tak veríme, že sa snáď ešte priletia ponúknuť :-) Ak nie, kŕmidlo tu na nich počká do budúcej zimy.

  • Oznam

    Vážení rodičia, dňa 07.03.2024 (štvrtok) budeme vyplácať žiacke cestovné v čase od 11:00 – 13:00 hod.  

  • Deň otvorených dverí na Spojenej škole, Alejová 6 v Košiciach

    Deň otvorených dverí je dobrou príležitosťou, ako o škole získať viac informácií, stretnúť sa nielen s vyučujúcimi školy, ale aj so žiakmi, ktorí už do školy chodia. Po krátkej prehliadke priestorov školy a prezentácii jednotlivých odborov, ktoré škola ponúka si mohli naši žiaci cez hravé aktivity a tvorivé úlohy vyskúšať a ukázať ako by zvládli štúdium  jednotlivých odborov. A ako to zvládli? Veľmi dobre. Prekvapili svojou zručnosťou, šikovnosťou a nadšením o čom svedčia nasledujúce zábery z dnešného dňa. Domov odchádzali pozitívne naladení s rozhodnutím pokračovať v štúdiu práve na tejto škole.

  • Oznam

    Vedenie školy po konzultácii s RÚVZ Košice oznamuje, že z dôvodu zvýšenej chorobnosti žiakov a učiteľov prerušujeme vyučovanie od utorka 6.2.2024 do piatku 9.2.2024. Vyučovanie bude prebiehať dištančnou formou podľa pokynov triednych učiteľov.

    Nástup žiakov na prezenčné vyučovanie je pondelok 12.2.2024

strana: